Grožđe

Grožđe - hrana i lijek

 

Grožđe je jedna od najljekovitijih vrsta voća na našem jelovniku, a vino piće koje u manjim količinama čuva naše zdravlje. Osim što osvježava, preporučuje se za čišćenje krvi, u održavanju zdravlja pluća, kao i u borbi protiv visokog pritiska, za regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, za liječenje upalnih procesa organa za varenje, kao i za uklanjanje reumatičnih teškoća i kožnih alergija.

Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C i raznim mineralima. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a osim toga je i izrazito hranljiva namirnica. Sadrži oko 20 odsto šećera, pa je i energetski vrijedna namirnica. Ovo voće je takođe veoma važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala.

 

Protivupalno dejstvo

Zbog različitih antioksidanata, ono ima i snažan efekat protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se i protiv loše cirkulacije, a ima ulogu u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

 

Smanjuje rizik od srčanih i malignih bolesti

Kožica crnog grožđa obiluje fenolnim materijama, koje mu daju boju i ukus, a nama zdravlje. Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) su antioksidanti koji uništavaju štetne supstance, slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Oni čuvaju prohodnost arterija, pa tako smanjuju rizik od bolesti srca.

Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog hranljivog bogatstva, najviše kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i mangana. Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i resveratrol, jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL holesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Konzumacija crnog grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Resveratrol, koji ima antiupalna i antibakterijska svojstva, pozitivno utiče na motorne i mentalne funkcije, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišica. Neka istraživanja su pokazala da ima važnu ulogu u sprječavanju malignih bolesti.

Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost crnom, nešto manje kalijuma i kalcijuma, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Grožđe operite neposredno prije jela, a kako biste ga očuvali svježim, držite ga u u frižideru.

Grožđe - hrana i lijek

Grožđe je jedna od najljekovitijih vrsta voća na našem jelovniku, a vino piće koje u manjim količinama čuva naše zdravlje. Osim što osvježava, preporučuje se za čišćenje krvi, održavanje zdravlja pluća, u borbi protiv visokog pritiska, za regulisanje varenja. Opširnije...

Lokacija voćnjaka

Adresa: Dubljani BB, BiH
Telefon: +387 59 483 177

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Uprava firme

Adresa: Republike Srpske 37, 89101 Trebinje, BiH
Telefon: +387 59 273 590
Faks: +387 59 223 908

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Kratki info

Popovo polje A.D. je akcionarsko društvo koje se bavi proizvodnjom voća. Sjedište firme je u Trebinju, dok se voćnjaci nalaze u plodnoj ravnici Popovo polje između Trebinja i Ljubinja. Firma je osnovana daleke 1977. godine i predstavljala je vodeće poljoprivredno preduzeće u regionu u to vrijeme.

Intenzivinim ulaganjima naših akcionara, firma je modernizovana i proizvodnja je usaglašena sa najmodernijim svjetskim standardima. Trenutno se na našim plantažama uzgajaju jabuke, trešnje i grožđe. Obim proizvodnje povećavamo iz godine u godinu, a naši proizvodi se plasiraju na domaće i strano tržište.

Politika kvaliteta

Kompletan proces proizvodnje, čuvanja, pakovanja i distribucije proizvoda, upostavljen je po najvišim i najmodernijim svjetskim standardima. Ponosimo se načinom na koji smo, u saradnji sa renomiranim stručnjacima, uklopili prirodu Popovog polja koja je izdašna u svojim darovima i najmoderniju agro-tehnologiju. Glavna karakteristika našeg poslovanja je vrhunski kvalitet proizvoda. Zadovoljstvo kupaca i potrošača predstavlja našu politiku kvaliteta.