Cvijet jabuke Popovo polje

JABUKE

Najveći dio naše proizvodnje čine jabuke. Površina zasada pod jabukom se povećava iz godine u godinu, a voćnjak obogaćujemo novim sortama testiranim na oglednim parcelama. Veći dio proizvoda plasiramo u inostranstvo, a manji dio istog kvaliteta je na domaćem tržištu. 

Asortiman jabuka

  • Gala
  • Golden (Rainders, Pinkgold, Clon B)
  • Granny Smith
  • Story
  • Idared
  • Bellida
  • Braeburn
  • Dalinette
  • Daliryan
  • Early Red

Sasvim prirodno

Zahvaljujući zdravom, nezagađenom podneblju i integralnom pristupu proizvodnje koji podrazumijeva minimalnu upotrebu hemijskih zaštitnih sredstava, kvalitet naših jabuka je na vrhunskom nivou. Analiza ploda u evropskim institutima za kontrolu kvaliteta je pokazala daleko niži nivo pesticida od dozvoljenog. 

Jabuka - eliksir zdravlja

Jabuka se obavezno nosi kao poklon bolesnima, a običaj je i da se dobra djevojka poredi sa jabukom: „Zdrava i jedra k’o jabuka“. Od svih vrsta voća i u narodnoj medicini jabuka je najcjenjenija. Ljekari tvrde da se bolesti srca i krvnih sudova mogu izbjeći sve do duboke starosti ako se svakog dana pojede bar jedna jabuka, dok stara engleska poslovica kaže: „Po jedna jabuka svaki dan, tada je doktor suvišan“.

Jabuka sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline, kao što su jabučna, limunova, mravlja i karponska. Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine.

Kako svježa jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma. Stručnjaci za ishranu naročito preporučuju tzv. jabučni dan kada se jedu samo jabuke i pije jabukov sok, čime se odstranjuje „šljaka“ koja se nagomilala u organizmu pod uticajem namirnica životinjskog porijekla. Organizam na ovaj način ništa ne gubi jer jabuka, sa oko 600 kalorija, daje potrebnu dnevnu energiju i osvježava poslije svakodnevnog režima ishrane. Pektin dobro djeluje na sluznicu crijeva, a sa drugim sastojcima jabuka je blago i neškodljivo sredstvo protiv zatvora i proliva, naročito kod djece.

Stručnjaci tvrde da dvije jabuke dnevno snižavaju nivo masti u krvi, sprečavaju arteriosklerozu i infarkt srca, te preporučuju jabuku u svakom obroku. Takođe, istraživanja su pokazala da su svježe jabuke pogodno sredstvo i protiv niskog pritiska, pa je u tu svrhu potrebno svakog dana jesti dvije – tri jabuke.

Jabuke su vrlo važne i za njegu zuba. Njihovim konzumiranjem osvježavate usta i trenutno prekidate glad, a grickanjem masirate desni i održavate zube sjajnim i bijelim. Zato svako veče prije spavanja pojedite jednu jabuku. Stručnjaci predlažu najmanje 30 do 40 kilograma godišnje.

Jabuke su ljekovite i zbog celuloznih vlakana i nekih drugih materija koje utiču na brže pražnjenje crijeva, koje je oslabljeno usljed nedovoljne fizičke aktivnosti, naročito starih osoba. Može se koristiti i za povećanje apetita kod odojčadi, kojima je dosadila jednolična ishrana.

Sok od jabuke je osvježavajući napitak. Koristan je za zdravlje jer ima sva ljekovita svojstva kao sam plod jabuke. Od jabuka se može dobiti i jabukovača (rakija od jabuka), jabukovo sirće, vino, od nje se može pripraviti marmelada, kompot, može se kandirati, sušiti u čips, kolače, praviti slavni kalvados – žestoko piće, ukusa sličnog vinu i vinjaku.